Dziękuję…

Wam[1] bardzo za dobre rady dotyczące jak poradzić sobie z bólem „korzonków”. Jakfoodshot_15_49_5 pisałem w  komentarzach ból już ustąpił, ale pomny rad trzymam się ciepło, szczególnie w okolicy krzyża. Zastosowałem grzanie psem oraz smarowanie maścią końską i woltarenem. Co do zastosowania drożdży, to zaaplikowałem środek produkowany z użyciem drożdży, z dużą zawartością witamin z grupy B, czyli piwo.

Piwo jak powszechnie (czyli od Cioci Wikipedii) wiadomo zawiera bogate źródło witamin z grupy B, oraz innych cennych składników odżywczych. Z łusek jęczmienia uzyskano krzem, który posiada właściwości hamowania osteoporozy. O tym przeczytacie pod tym adresem: https://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo#Wp.C5.82yw_na_organizm_cz.C5.82owieka

Piwo jest również bardzo kaloryczne, in więcej ekstraktu, tym więcej kalorii. Pół litra piwa jasnego pełnego zawiera ok. 200–250 kcal, czyli tyle samo, co pół litra soku owocowego, mleka 2% lub coca-coli[2]. Piwem typu stout (np. słynny Guiness) raczyli się ciężko pracujący robotnicy np. w angielskich kopalniach.

[1] Czarkowi z http://czarpad.wordpress.com/,
SilnejEmocji z http://sercebijemniepoglowie.wordpress.com/,
RudejBlondynce z http://rudablondynkalodz.wordpress.com/,
oraz Tittle Tattle z http://tasty‑mind.blogspot.com

[2] Ziemowit Fałat, Renata Górska, Paweł Plinta, Andrzej Sadownik, Dariusz Wojtala: Przewodnik piwosza. Bielsko-Biała: 2002, s. 40. ISBN 83-7304-030-7.

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s