Placki ziemniaczane Norberta

Przepisy z zeszytu Zośki

Witam, przedstawię Wam przepis na moje placki ziemniaczane. Dlaczego moje? Bo przepis jest tylko moim pomysłem, wręcz autorskim, nie korzystałem z żadnej książki kucharskiej, nie podpierałem się blogami, przepisami, etc…

Typowej listy składników też nie będzie, bo w tym przepisie było wszystko na przysłowiowe „oko”.

Potrzebujemy ziemniaki, ja wziąłem 10 sztuk ale małych, jedną średnią cebulę, jajko, pieprzu, soli, papryki ostrej (nie za dużo – użyłem płaską łyżeczkę do kawy chilli), papryki słodkiej – czubata łyżeczka do kawy, mąki pszennej, ale nie krupczatki – około 2 łyżek, dokładnie nie wiem, bo sypałem na „oko”, trochę tartego żółtego sera, może być edam, gouda, parmezan, gruyere, etc. i tłuszcz do smażenia!

Ziemniaki trzemy, ja ułatwiłem sobie życie używając blendera z odpowiednią przystawką do siekania, dodajemy rozdrobnioną cebulę, jajko, i resztę składników (bez mąki), mieszamy i odstawiamy na chwilę; odlewamy „wodę” która się zbierze, ale zostawmy ją, może się jeszcze przydać, dodajemy mąkę…

View original post 73 słowa więcej

Advertisements

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s